Brouwwaarde van Hop

De brouwwaarde van Hop wordt bepaald door 3 verschillende inhoudsstoffen.

  • Hopzuren - het percentage hopzuren is afhankelijk van de hopvariëteit, oogstjaar, verwerking / verpakking / bewaring.
    • Alphazuren 2-19% (humulonen) voor de bitterheid van het bier.
    • Betazuren 2-10% (lupulonen) voor de bewaarbaarheid van het bier.
  • Etherische oliën (voor de aroma in het bier)
  • Polyfenolen

HSI

Naast deze inhoudsstoffen is een belangrijke, ondergewaardeerde kwaliteitsparameter de HSI (Hop Storage Index). HSI wordt gebruikt om de "versheid" van hop te communiceren. Des te lager de HSI, des te beter! De HSI wordt hoger door onderstaande factoren:

  • Verloop van tijd
  • Hoogte van de temperatuur
  • 'Hop damage' (plukken/drogen/verpakken/bewaren)

HSI < 0,3 goede kwaliteit

HSI 0,3 - 0,4 commercieel aanvaardbaar maar hoe lager, hoe beter.

HSI 0,4 - 0,5 kan nog voor bitterhop, voor aromahop bij voorkeur weigeren.

HSI > 0,5 slechte kwaliteit, weigeren

Etherische oliën

De hopolie is de inhoudsstof binnen de hopbel die de aroma's bevat. 100gr droge hop bevat 0,5 - 3 ml hopolie. Door middel van een Hoparomaprofilering kan de aroma-vingerafdruk van een ras geanalyseerd worden. *De hoeveelheid hopolie is afhankelijk van de hopvariëteit, oogstjaar, verwerking / verpakking / bewaring.

Een hoog oliegehalte is een uitstekende indicator voor goede oogst- en verwerkingspraktijken en kan een product van superieure kwaliteit betekenen. Het gehalte aan etherische olie zal de consistentie van hoparoma per batch of per seizoen verbeteren.

Polyfenolen

3/6% van de hopbel bestaat uit polyfenolen. Wort bestaat voor 20-30% uit polyfenolen afkomstig uit hop, de overige % komen uit de mout.

Eigenschappen van polyfenolen in bier:

  • Colloïdale stabiliteit: troebelvorming met eiwitten
  • Sensorisch: adstingentie, volmondigheid
  • Anti-oxidatief vermogen
  • Gezondheidsbevorderende effecten (xanthohumol)