Biologische hopscheuten (levering van week 10 tm week 14)

vanaf € 65,00


Beschrijving

Nederlandse hopscheuten zijn erg schaars omdat er weinig hop wordt geteeld in Nederland. BrabantHop is een van de weinige of misschien wel de enige teler die biologische hopscheuten oogst in Nederland.


Hopscheuten zijn afkomstig van de hopplant, een plant die tot de hennepfamilie behoort. De plant is vooral bekend van de hop die voor bierproductie gebruikt wordt. Hopscheuten zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant die net als asperges wit blijven zolang ze geen daglicht zien. Zodra ze boven de grond komen worden ze groen.


Seizoen

Onze biologische hopscheuten worden in buitenlucht gekweekt en worden bij normale wintertemperaturen vanaf begin maart geplukt. Het seizoen duurt ongeveer een maand.


Oogsten

Begin januari krijgt elke hopplant een extra laag aarde over zich heen. Dit voorkomt het verkleuren van de groeipunten en het verlengd het oogstseizoen van de witte hopscheuten. De hopplanten worden in maart gesnoeid ter voorbereiding voor de hopteelt. Hierbij wordt een klein deel van de plant afgesneden, aan dit deel van de plant bevinden zich enkele hopscheuten die vervolgens voorzichtig met een mesje afgesneden worden. Ze zijn dan zo’n 5-10 centimeter groot. Deze scheuten hoeven enkel gewassen te worden om verwerkt en geconsumeerd te worden.
Wist je dat hopscheuten zo prijzig zijn omdat het vele uren werkt vergt om een paar honderd gram te verzamelen en het werkt vaak in koude maartse omstandigheden gebeurt met de blote hand? Zo betaalde chefkok Sergio Herman ooit 1300 euro voor een kilo van de eerste (Belgische) hopscheuten van het seizoen.


Eiwitbom

Hopscheuten zijn heel gezond en bestaan vooral uit eiwitten. Dat betekent weinig calorieën en je mag er dan ook zo veel van eten als je wilt! Ze zijn ook rijk aan andere voedingsstoffen en vooral aan vitamine B.


Schoonmaken en bewaren

Hopscheuten hoef je enkel even te wassen voor je ze gaat gebruiken. Je kan ze in de originele verpakking enkele dagen in de koelkast bewaren.


Bereiden

Hopscheuten kan je op vele manieren klaarmaken. Wij lusten ze graag rauw, in een salade met wat notenolie, of gekookt met een eitje en mousselinesaus. Op internet kunt u vele recepten vinden.